Nyt liv i 60’er boligbebyggelse

Boligforeningen B42 havde to klare mål, da de besluttede at renovere den almene boligbebyggelse Ringbakken i Sønderborg: Bygningerne skulle energimæssigt forbedres, men lige så vigtig var den arkitektoniske og materialemæssige opgradering.

Opgaven blev overdraget Zeni Arkitekter med krav om at renoveringen ikke måtte medføre unødige lejeforhøjelser. Projektet blev udviklet i tæt samarbejde med bygherre, arkitekter og beboere, som besluttede at bevare tage, vinduer og døre, som kunne holde endnu en årrække. I stedet fokuserede man på facaderne, som var blevet i dårlig forfatning: Ringbakken er opført i 1960’erne i gule maskinsten, som er blevet fremstillet ukorrekt med hensyn til indstillingen af vakuum og derfor i de senere år begyndt at afskalle på grund af frostskader.

Man valgte at beklæde gavle og frontfacader med Petersen Cover. Kai Østergaard-Jensen fra Zeni Arkitekter fortæller: »Selvsagt skulle den nye facadebeklædning have en kvalitet, der sikrede en betragtelig længere levetid end de oprindelige maskinsten. Den skulle også være vedligeholdelsesfri og patinere smukt. Lige så afgørende var det at finde et materiale, der kunne tilføre et tydeligt, visuelt løft. Her kan de håndlavede Cover tegl noget særligt, idet deres store stoflighed og rige farvespil skaber et smukt liv i fladerne. Og så lægges Cover på klink, hvilket giver en virkningsfuld reliefvirkning.«

Blandt fordelene tæller også, at Cover-beklædningen er hægtet på en ny, let konstruktion, monteret uden på den nye isolering. At man undgik et nyt fundament var naturligvis en stor besparelse. 

Direktør i B42, Mikael Jensen fortæller: »Det kan ikke værdisættes nok, at der nu er synligt liv i Ringbakken. At se beboerne benytte altaner og terrasser, knytte kontakt til hinanden. Og opleve, at børnene leger på de fællesarealer, der før lå ubenyttede hen. Det er meget gavnligt for fællesskabet.«

×