For at ramme farven, miksede vi vin, vand og mælk

For kort tid siden stod en ny museumsbygning færdig, som uden tvivl vil tiltrække meget store besøgstal – ikke mindst for sin arkitektur – når museer over hele verden igen kan slå dørene op. 

Det drejer sig om en bygning i Hasselt, Belgien, hvor den italienske arkitekt Francesca Torzo har skabt en udvidelse af Z33 House for Contemporary Art, Design & Architecture.

Z33 har sit navn fra sin adresse Zuivelmarkt 33 i det centrale Hasselt, der i 1700-tallet husede et beginerkloster, senere en ginfabrik og siden 1958 en udstillingsbygning. Udvidelsen af Z33 er ligesom de øvrige bygninger i komplekset opført af mursten og følger samme princip som klosterbygningerne: lukket mod gaden, hvor man mødes af en sluttet, 60 meter lang og 12 meter høj mur, og lighed med klosteret åbner bygningen sig indadtil mod en have. 

Det var afgørende for Francesca Torzo, at murene om den nye bygning ville fremstå solide og kvalitetsbetonede. Facaderne skulle beklædes med en ganske særlig sten, som Torzo udviklede i et tæt samarbejde med Petersen Tegl. 

Francesca Torzo lavede mange undersøgelser for at finde en farve, der ville harmonere med de øvrige bygninger: »Jeg besluttede mig for en lilla-rød farve, der egentlig er umulig at beskrive, og tog dernæst på besøg hos Petersen Tegl, som straks var med på opgaven. For at ramme den lilla-røde nuance, miksede vi vin, vand og mælk. Derefter eksperimenterede vi os frem til den rette lerblanding og temperatur i brændingen, der sikrede, at den færdige håndlavede, rombeformede og hårdtbrændte sten blev helt, som min bygherre og jeg ønskede.

Resultatet, den færdige facade, fremstår på én gang antik og abstrakt og passer dermed til stedet og tiden. Den folder mod gaden, og de rombeformede sten får den til at virke som et tekstil, der falder nedover muren. Alt er en anelse irregulært, men det er meget harmonisk.«

Fotograf: Gion Von Albertini, Francesca Torzo, Piero Codato, Martin Schubert

×